Schuberths hjemmeside Tanker Er der garanti og reklamationsret på brugte biler?

Er der garanti og reklamationsret på brugte biler?

Efterspørgslen på brugte biler er steget meget indenfor de seneste år. Først kom Corona, som gjorde at man ville undgå den kollektive trafik, og senere kom leveringsudfordringerne på nye biler. 

For at følge med den store efterspørgsel har bilforhandlere indkøbt flere brugte biler end normalt. Dette gælder både elektriske- og fossildrevne biler af alle mærker. 

Mange tror, at når de køber en brugt ældre bil, så er der ingen garanti eller reklamationsret på den. Dette er dog ikke altid sandt og i nogle tilfælde kan du være dækket ind. 

Køb af brugtbil hos forhandler vs. privatperson

Hvis du køber en brugtbil hos din lokale bilforhandler fremfor hos en privatperson, er du langt bedre stillet både i forhold til reklamation og garanti. 

Ved køb af brugte biler hos en bilforhandler er du dækket af købelovens regler om forbrugerkøb. Købeloven indebærer bl.a., at du har to års reklamationsret fra den dag, du modtager din nye bil og fået foretaget en omregistrering. 

Du har dog ikke automatisk krav på brugtvognsgaranti, men du kan få det efter nærmere aftale. Brugtvognsgarantien være anført i slutsedlen fra forhandleren og dækker alle fejl, som opstår efter købet inden for den aftalte garantiperiode. Med garantien på din brugte bil, er du bedre dækket end ved købeloven alene. 

Hvis du handler brugtbil med en privatperson, er du hverken dækket af købeloven, og der er heller ingen garanti at komme efter. Du vil derfor altid stå bedre ved køb hos forhandler, hvis der kort tid efter handlen skulle opstå problemer med den nyindkøbte brugte bil. 

Køb af brugtbil hos forhandler

Selvom du har reklamationsret efter køb af brugtbil hos en forhandler, er det ikke lige så nemt at reklamere over fejl og mangler, som det er på en ny bil. 

I modsætning til nye biler, så skal alle fejl og mangler altid ses i forhold til: bilens alder, købspris, dens stand og hvordan den blev markedsført. Så selvom købeloven dækker for fejl og mangler på din brugte bil, så vil din reklamation altid afhænge af overstående. 

Du kan f.eks. ikke reklamere for synlige buler og andre skader, som også var til stede, før købskontrakten blev underskrevet. Hvis der ligeledes tydeligt er nævnt fejl og mangler i salgsopslaget, kan disse heller ikke reklameres imod efter købet. Generelt er fejl, der skyldes almindeligt slid, ikke omfattet af reklamationsretten for en brugtbil. 

Det er dig som køber, der har bevisbyrden for, at manglen eller fejlen var til stede på købstidspunktet med mindre, at fejlen viser sig indenfor de første seks måneder efter købet. I så fald formodes det, at fejlen også var til stede ved købstidspunktet. 

Køb af brugtbil hos privatperson

Manglende reklamation og garanti burde ikke nødvenligvis afskrække dig helt fra køb af brugte biler hos privatpersoner. For så længe du er forsigtig og tager de rigtige forholdsregler, kan du nemlig stadig gøre en rigtig god handel. 

Det du bør overveje inden køb er: 

  • Få bilen undersøgt grundigt hos et autoværksted eller anden virksomhed, der tilbyder brugtvognstjek.
  • Prøvekør bilen, hvor du tester alle funktioner undervejs.
  • Tag evt. ven eller et familiemedlem med (fire øjne ser mere end to).
  • Undersøg om der er pant eller gæld i bilen.
  • Kontroller alle bilens papirer grundigt – herunder den seneste synsrapport.

Med disse små råd i mente, er du et skridt nærmere en sikker handel ved køb af en brugtbil hos en privatperson.

Related Post